FAROE ISLANDS TRAILVAKANTIE

De Faroer Eilanden zijn een relatief onbekende groep van 18 eilanden gelegen tussen Noorwegen en IJsland in de Atlantische Oceaan. De eilanden behoren bij Denemarken maar  zijn in praktijk een autonome natie. In het Deens betekent Færøerne “Het Eiland van de Schapen”. Er zijn bijna twee keer zoveel schapen als mensen! Het landschap wordt gedomineerd door rotsachtige bergen en hoge kliffen die recht omhoog uit de oceaan rijzen. Ongerepte, wilde natuur op zijn best. Er zijn ook bijna geen bomen. Enkel groene grasvelden en weides met hier en daar een moeras.

Er zijn ontelbaare paadjes om te trailen en de mogelijkheden om off the beaten track te gaan zijn eindeloos. We wisselen het lopen af met dagtrips naar adembenemende locaties waar we verschillende vogelsoorten (waaronder papegaaiduikers) kunnen spotten. Ook staat er een namiddagje kayak op de planning op een van de bekendste en grootste meren van de Faroer.

Onze trailrunvakantie naar de Faroer Eilanden is een aanrader voor iedere trailloper die van ruige natuur houdt. Het is een unieke locatie om te trailen en we nemen tijd om te genieten van de prachtige omgeving.  We lopen geen echt grote afstanden maar hoogtemeters gaan we zeker niet kunnen ontwijken.

We verplaatsen ons naar de verschillende locaties met een busje.

VOOR WIE?

Ervaring met traillopen is een must maar je moet geen ultrarunner of extreme atleet zijn.  De afstanden zijn niet gigantisch (maximum 20km-25km voor de langste run ) maar verwacht je aan flink wat hoogtemeters (1500m – 2000m voor de langste run) Je moet toch al op zijn minst ervaring hebben met trails tussen de 15km en 25km met hoogtemeters. Ervaring in de bergen is aangeraden. Het zijn geen rustige single tracks maar eerder rotsachtige bodem met keien en soms verlaten we zelfs het begane pad. Het tempo ligt niet hoog en we gaan er geen wedstrijd van maken. We proberen de groep zoveel mogelijk samen te houden. We gaan vooral genieten en leuke dagen in de natuur doorbrengen. Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Twijfel dan niet en schrijf je in!

Dag 1: Aankomst Vagar

Bij aankomst op de luchthaven gaan we naar ons hotel op het eiland Vagar. Dit is amper op 5 minuten van de luchthaven. Als de aankomsttijd het toelaat dan gaan we na aankomst nog ergens wat eten.

Dag 2: Verkenningsloop (maximum 11km – 480hm) + Kayak op Leitisvatn

In de ochtend doen we een leuke en rustige verkenningsloop richting Dragasund waar we een prachtig uitzicht hebben op Tindholmur, een rotsformatie in de oceaan. Hier krijg je al direct het typische landschap van de Faroer voorgeschoteld met torenhoge kliffen en zeevogels.

Na de lunch laten we de benen wat rusten en gaan we kayaken op Leitisvatn. Op het einde van het meer tuimelt de 30 meter hoge Bøsdalafossur de oceaan in en heb je na een korte wandeling een adembenemend zicht op het meer hoog boven op de klif.

We verblijven in Hotel Vagar. s’ Avonds eten we in een restaurant in de buurt.

Dag 3: Trailrun Bour – Gasadalur (20km / 25km – 1800hm / 2000hm)

Vandaag gaan we op pad voor een fantastische loop/hike ervaring. Er zitten flink wat hoogtemeters in omdat we over verschillende kliffen heen lopen. We nemen rustig de tijd om te genieten van het uitzicht en we lopen aan een aangenaam tempo zodat iedereen kan volgen. 

We passeren het dorpje Gasaldur (Goose Landing) met de bekende waterval die over de kliffen naar beneden dondert. Van hieruit gaat het richting de hoogste bergen op het eiland Vagar (722m). We klimmen en dalen verschillende keren en keren terug wanneer iedereen dat nodig vindt. De route zal zo ongeveer 20-25 km zijn met hoogtemeters tussen de 1800men 2000m. Op de terugweg lopen we door de tunnel die speciaal aangelegd is  om Gasaldur te bereiken.

De rest van de dag nemen we de tijd om uit te rusten.

We verblijven weer in Hotel Vagar. s’ Avonds eten we in een restaurant in de buurt.

Dag 4: Dagtrip Mykines Eiland

Mykines eiland is het meest westelijk gelegen eiland van de 18 eilanden van de Faroer. Het is een bekende plaats voor liefhebbers van zeevogels en je kan er onder andere papegaaiduikers, jan van genten en stormvogels spotten. Het is een fantastisch zicht om deze dieren langs de kliffen te zien scheren. De wind waait over het gras en de golven van de oceaan beuken in op de rotsen beneden. Op het einde staat de vuurtoren Holmur als baken voor de schepen die langs de Faroer passeren.

We bereiken het eiland per boot en spenderen er een paar uur om het te verkennen. De wandeling naar de vuurtoren is ongeveer 5km heen en terug.

Bij aankomst stoppen we ergens om wat te eten en zetten we de reis verder naar Hotel Gjaargardur in Gjov op het eiland Eysturoy. Hier verblijven we drie nachten

Dag 5: Trailrun van Tjornuvik via Saksun naar Streymnes (19km – 620hm) + vrije tijd

Na het ontbijt gaan we met ons busje richting Tjornuvik waar we vanop het strand beginnen aan onze trailrun van de dag. We klimmen hoger in de vallei en steken de pas over richting Saksun. En pictoresque afgelegen dorpje met maar 9 inwoners. We vinden er een klein kerkje en de typische huisjes met een dak van gras.

Van hieruit volgen we de rivier de Stora langzaam bergafwaarts richting Streymnes waar we onze run afsluiten.

We stoppen ergens om te lunchen en gaan terug richting ons hotel in Gjov waar je de namiddag vrij hebt om de omgeving te verkennen of te chillen.

Dag 6: Dagtrip naar Vestmanna Bird Cliffs en zeegrotten + namiddag vrij in te vullen

In de voormiddag gaan we op een 2 uur durende boottocht langs de kustlijn van de Faroer en passeren we de wereldbekende Vestmanna Bird Cliffs die 600 meter loodrecht de hoogte inschieten vanuit de oceaan. Deze kliffen worden bewoond door verschillende vogelsoorten waaronder papegaaiduikers en stormvogels.

We varen ook in een zeegrot en passeren The Witches Finger. Een 300 meter hoge monoliet.

Na de lunch kunnen jullie de namiddag vrij invullen. We kunnen een korte wandeling maken naar de top van de hoogste berg van de Faroer, Slaettaratindur (880m). Deze wandeling is ongeveer 4 km met 426 hoogtemeters. Er zijn nog andere opties (loopje, chillen…) die we ter plaatse kunnen bespreken.

Dag 7: Vlucht naar huis

Na onze laatste nacht in ons hotel in Gjov gaan we weer richting de luchthaven om helaas weer naar huis te vertrekken. Jullie zullen deze eilanden niet snel vergeten!

Data

Juni 2024

Groep

8 personen

Prijs

Nog niet bekend

Inbegrepen in deze reis:

 • Vluchten Sorvagur(H/T), vanuit Schiphol Amsterdam of Brussel
 • Alle transport (ferry, huur busje)
 • Alle overnachtingen (Het verblijf is in hotels gebaseerd op twin kamers)
 • Ontbijt & diner inbegrepen (3 dagen restaurant, 3 dagen in het hotel)
 • Begeleiding bij trail runs
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • BTW

Niet inbegrepen in deze reis:

 • Lunch (kan gekocht worden in winkels/restaurants ter plaatse & extra snacks (extra koolhydraten: energy bars, gels, …)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken bij de diners
 • Annulatie- en bergverzekering

Info en boekingen via Beyond Borders

Voor ideeën wat je precies moet meenemen op deze reis kan je terecht op de de website van

Heb je nog vragen over deze Trailrunvakantie op de Faroer Eilanden? Stuur gerust een berichtje!