La Gomera is het op een na kleinste van de eilanden in de Spaanse Canarische Eilandenketen en wordt gekenmerkt door steile vulkanische bergen, doorkruist met wandelpaden. Op grotere hoogte groeien dichte bossen met varens en met mos bedekte bomen in de nevels van Garajonay National Park. Ze noemen dit niet voor niets het Canarische Jurasic Park. Richting de kust leidt de Valle Gran Rey-kloof langs het witgekalkte klifdorpje La Calera en eindigt bij de zwarte zandstranden van de Atlantische Oceaan. Het eiland is ongeveer 370 km2 groot en heeft ongeveer 23000 inwoners. De Alto de Garajonay is met zijn 1.487 meter de hoogste bergtop van het eiland. Omdat La Gomera ter hoogte van Afrika ligt heeft het het ideale klimaat het ganse jaar door. De perfecte winterbreak dus!

Het eiland leent zich om te traillopen. Omdat het niet groot is kan je op een paar dagen alle uithoeken verkennen. Het terrein is niet extreem uitdagend en de trails zijn meestal goed beloopbaar. Verwacht je aan brede wandelpaden afgewisseld met single tracks en rotsachtig terrein. In de bossen loop je ook over de wortels van bomen. Steile beklimmingen en afdalingen kan je niet ontwijken op dit eiland maar dat hoort natuurlijk ook bij een trailrunavontuur. Ter plaatse verplaatsen we ons met een mini-bus zodat we de vrijheid hebben om het eiland te verkennen op ons eigen tempo. Neem daarbij het het lekkere eten, de eeuwige zomer en de prachtige natuur en je hebt het recept voor een fantastische trailrunreis!

Heb je zin om even te ontsnappen aan de Belgisch/Nederlandse winter? Dan is deze trailrunreis in februari iets voor jou!  La Gomera is de ideale winterbreak door zijn aangename klimaat. Ervaring met traillopen is een must maar je moet geen ultrarunner of extreme atleet zijn.  De afstanden zijn niet gigantisch (maximum 28km voor de langste run ) maar verwacht je aan flink wat hoogtemeters (1000-1500m voor de langste trails). Je moet toch al op zijn minst ervaring hebben met trails tussen de 15km en 25km met hoogtemeters. Enige ervaring in bergachtig terrein is aangeraden. Het tempo ligt niet hoog (de steile beklimmingen leggen we af in fasthike-modus) en we gaan er geen wedstrijd van maken. We proberen de groep zoveel mogelijk samen te houden. We gaan vooral genieten en leuke dagen in de natuur doorbrengen.

Vandaag vliegen we naar Tenerife waar we een taxi nemen naar Los Cristianos. Naargelang het vertrekuur van de ferry hebben we nog wat tijd om het stadje te verkennen of te relaxen aan het strand. Eens op La Gomera aangekomen pikken we de huurwagen op en zetten we koers naar ons verblijf in Hermigua, een klein gezellig dorpje aan de noordkust van La Gomera. Indien de tijd het toelaat is het mogelijk om nog een korte trail te lopen in de buurt van ons verblijf.

In de ochtend na het ontbijt trekken we erop uit voor een eerste trail.  We vertrekken vanuit ons verblijf. Dit is een trail met veel ups and downs. De beklimmingen en afdalingen volgen elkaar snel op maar we stijgen nooit meer dan 250 hoogtemeters per beklimming. Deze trail brengt ons naar het noorden van La Gomera tot aan de Mirador de la Orrila boven het strand van Santa Catalina.  We passeren ook langs Playa de La Caletta, een afgelegen strand aan de noordkust. De hoger gelegen gebieden van deze route passeren langs bosachtigere gebieden maar het grootste gedeelte is op terrein met rotsachtige paden. Een leuke eerste kennismaking met de prachtige natuur die La Gomera te bieden heeft.

Vandaag staat de tweede trail van onze vakantie op de planning. We vertrekken uit het schilderachtige dorpje Vallehermoso en gaan hoog de bergen in aan de westkust van La Gomera. Verwacht je aan alle soorten landschappen, fauna en flora. Cactussen, palmbomen, rotsachtige woestijnlandschappen en views vanop hoge kliffen boven de Atlantische Oceaan. En dit allemaal in korte mouwen en korte broek met zalige temperaturen. De hoogtemeters zorgen ervoor dat we toch wel even onderweg zijn. Na de trail is er tijd voor ontspanning of zoeken we een leuk plekje om te gaan eten of te zwemmen.

Vandaag nemen we een rustdag. Er is de optie om een whale/dolpin watching tour te doen in de voormiddag. Dit kan je aanduiden bij je boeking van de reis. De deelnemers die hier geen interesse in hebben kunnen een leuke wandeling doen in Valle Gran Rey of relaxen in het verblijf. In de namiddag gaan we het eiland nog meer verkennen. We passeren prachtige viewpoints, brengen een bezoekje aan een nevelwoud en de liefhebbers kunnen eventueel ergens een plonsje wagen! Als iemand toch graag een kort trailtje gelopen had kunnen we als er nog tijd is een sunset trail van maximum 10km doen.

We gaan vroeg uit de veren om bij zonsopgang op de hoogste top van  La Gomera te staan. Vanaf het vertrekpunt is het even klimmen naar de Alto de Garajonay. Van hier heb je bij goed weer zicht over het hele eiland en met wat geluk kan je de Teide op Tenerife spotten. Daarna zetten we de afdaling in en duiken we het nationaal park van Garajonay in richting El Cedro. We lopen door prachtige bossen. Overal staan met mos begroeide bomen. De paden zijn goed beloopbaar. Vanaf El Cedro gaan we weer omhoog en passeren we verschillende viewpoints op verschillende “Roque” waar La Gomera om bekend is. Dit zijn unieke vulkanische rotsformaties. De trail passeert ook langs de Mirador del Morro Agando. Hier hebben we zicht op de meest bekende rotsformatie van La Gomera, de Roque de Agando. Op het einde van de trail zit er nog een pittige klim. De laatste loodjes zoals ze zeggen!

Vandaag nemen we de ferry naar Tenerife en checken we in in onze nieuwe verblijf. De namiddag is vrij te besteden. Relaxen op het strand, een leuke hike of een trailtje voor de liefhebbers. We sluiten de avond af in een leuk restaurant in Los Cristianos.

Onze trailrunweek zit er helaas weer op. We nemen de taxi naar de luchthaven om onze vlucht naar Brussel te nemen.

Data

21 feb – 27 feb 2025

Groep

Maximum 8 deelnemers
7 plaatsen vrij

Prijs

1.775 euro / pp

Optioneel kan je een whale/dolphin watching tour doen op dag 4. Deze vertrekt vanuit Valle Gran Rey en duurt ongeveer 3-4 uur. Heb je hier interesse in duidt dit dan aan bij je boeking.

Wat kan je verwachten tijdens deze tour?

De zee langs de zuidwestkust bij La Gomera biedt een unieke verscheidenheid aan zeezoogdieren: hier worden 23 verschillende soorten dolfijnen en walvissen gespot. Alle soorten migreren vrij door dit deel van de Atlantische Oceaan, geen enkele groep leeft permanent in de buurt van La Gomera

Welke dolfijnen/walvissen kunnen we mogelijk spotten:

 • tuimelaars
 • ruwtanddolfijnen,
 • de fast-striped of gewone dolfijnen
 • Atlantische gevlekte dolfijnen
 • grienden  
 • spitssnuitdolfijnen
 • potvis
 • vinvis
 • Bryde’s of Noordse vinvis

Als de oceaan en de tijd het toelaat stoppen we ook even om te zwemmen in een beschermde baai.

Op La Gomera verblijven we in een prachtig verblijf met adembenemend zicht over de bergen op 4 kilometer van het strand. Het verblijf heeft ook een zwembad waar je kan afkoelen na de trails. Het verblijf is op basis van twin-kamers met aparte bedden. Jullie verblijven dus met 2 op een kamer. De badkamer is in de kamer en je hebt ook een klein keukentje om te koken. Er is ook een balkon om je trailspullen buiten kunnen hangen na het lopen.

Op Tenerife verblijven we voor 1 nacht in studio’s met twee aparte bedden. Er is ook een zwembad. Hier is ook een kleine keuken voorzien.

 • Directe vlucht h/t naar Tenerife vanuit Brussel Zaventem
 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en avondeten (3 gangen menu) op La Gomera
 • Ferry h/t van Los Cristianos naar La Gomera
 • Huur minibus / benzine / parkeergelden
 • Nederlandstalige ervaren trailrungids
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • BTW
 • Alle andere maaltijden. Op Tenerife gaan we samen ergens eten en ontbijten.
 • Whale/Dolphin Watching Tour (50 euro pp)
 • Dranken
 • Reisbijstandsverzekering (aangeraden)

Voor boekingen werkt Running Wild samen met Beyond Borders. Beyond Borders is een gevestigde waarde in de avontuurlijke reiswereld waar wij met het volste vertrouwen mee samenwerken. Je kan deze reis boeken op hun website.