Madeira Trailrunvakantie

Trailrunvakantie in Madeira

Onze 5 daagse trailrunvakantie in Madeira is samengesteld om zoveel mogelijk van het eiland te ontdekken. Trailen, hiken, zwemmen, lekker eten en genieten van de zon. Het zit er allemaal in.

Het Portugese eiland Madeira is de laatste jaren uitgegroeid tot een Mekka voor trailrunners. Madeira ligt midden in de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Afrika. Het staat bekend als het bloemeneiland en heeft het ideale klimaat het hele jaar door. Madeira is amper 55 km lang en 22 km breed. Het ruige bergachtige landschap leent zich perfect om te traillopen. Neem daarbij de prachtige vergezichten, kliffen, bossen, stranden en de azuurblauwe zee en je hebt de perfecte combo voor een avontuurlijke en sportieve trailrunvakantie. Madeira staat ook bekend om zijn vele Levadas. Dit zijn aangelegde waterkanalen die zich een weg naar beneden kronkelen doorheen de bossen en bergen. Uitermate geschikt om al lopend moeillijker bereikbaar terein te ontdekken.  Madeira staat natuurlijk ook bekend voor de Madeira Ultra Trail en de Sky Races die er ieder jaar plaats vinden. Kortom, een niet te missen bestemming als trailrunner.

VOOR WIE

Deze trailrunvakantie in Madeira is voor de fervente trailloper. Je moet over een goede loopconditie beschikken. De afstanden zijn niet extreem groot maar we begeven ons op single tracks en soms rotsachtige paden. Hierdoor zijn we soms langer onderweg en wordt er af en toe gehiked in plaats van gelopen. Ervaring in de bergen is sterk aangeraden. Er zitten flink wat hoogtemeters in en het tempo gaat niet hoog liggen. We houden de groep samen en lopen tegen een tempo van gemiddeld 7:30/km – 8:00/km. Het is mogelijk dat de planning wijzigt door omstandigheden waaronder het weer. Flexibiliteit is dus een must.

De groep bestaat uit maximum 8 deelnemers. We houden het graag bij een homogene kleine groep om de ervaring voor iedereen leuker te maken. Ons verplaatsen naar de verschillende locaties doen we met een minibus en we verblijven in een hotel waarbij het ontbijt inbegrepen is. We delen de kamers met 2 personen. Een prive kamer is mogelijk op aanvraag en aan een meerprijs. Deze zijn wel niet altijd beschikbaar. 

Dag 1: Vlucht naar Madeira + Trailrun naar Pico do Furado

Afstand: 9 km

Hoogtemeters: 500hm

Na onze landing op Madeira gaan we naar ons hotel en na de lunch trekken we eropuit voor onze eerste trailrun. . We gaan onze benen losgooien en het Sao Lorenco schiereiland aan de Oostkust verkennen. Dit is het meest oostelijke punt van Madeira. We lopen naar Pico Do Furado. Verwacht je aan steile kliffen en een adembenemend zicht over het Schiereiland. Hier kan je ook de noord- en de zuidkust van Madeira tegelijkertijd spotten. Na onze trail keren we terug naar ons verblijf waar we na of voor het avondeten nog de tijd hebben om eventueel een korte hike te doen.

Trailrunvakantie in Madeira

Trailrunvakantie in Madeira

Dag 2: Top of Madeira Trailrun

Afstand: 26km

Hoogtemeter 2600hm

Vandaag staat een uitdagende trail op de planning. Maar onze inspanningen zullen beloond worden met adembende views over Madeira. We lopen naar de top van het eiland langs prachtige paden. Het pad gaat vaak steil omhoog en er zijn weinig vlakke stukken, We gaan ofwel omhoog of omlaag. We wisselen het trailen af met hiken.  Uiteindelijk bereiken we Pico Ruvio. Met zijn 1862 meter het hoogste punt van Madeira. Deze trailrun is de highlight van deze trip. Een unieke uitdaging als je van traillopen houdt!

Trailrunvakantie in Madeira

Trailrunvakantie in Madeira

Dag 3: Verkenning Madeira

Om de benen wat te laten rusten van ons avontuur van dag 2 doen we het vandaag rustig aan. We nemen de tijd om te ontbijten en dan trekken we eropuit om het eiland te verkennen. Zwemmen in natural pools, een kijkje nemen in de hoofstad Funchal en stoppen bij een paar adembenemende viewpoints waaronder Balcoes en Guindaste. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. We kunnen ter plaatse  samen nog beslissen wat er allemaal op het programma staat, de opties zijn eindeloos. Onderweg gaan we ergens lunchen en we kiezen ook een leuke plek voor het avondeten. In de avond zoeken we ook nog een mooie plek om de zonsondergang te bekijken. Een topafsluiter van de dag!

Trailrunvakantie in Madeira

Dag 4: Trailrun Machico – Vereda Do Lorano

Afstand: 17km

Hoogtemeters 1354hm

Verada do Lorana is een uitdagend pad dat langs de kliffen van de Noordkust van Madeira loopt. Beeld je hoge kliffen in boven de oceaan met een backdrop van hoge bergen en bossen. Je waant je bijna in Jurassic Park. Dit is een van de mooiste coastal hikes van het eiland. We vertrekken in het stadje Machico en banen ons een weg over Levada Canical en dalen dan af naar de noordkust. Deze trail is “maar” 17 km maar de hoogtemeters en het technische terrein gaan ons toch wel even zoet houden. We eindigen in Machico waar we nog wat kunnen eten en de buurt verkennen. De rest van de dag kunnen we zelf invullen. Er zijn voldoende opties en deze bespreken we ter plaatse.

Dag 5: Korte hike/trailrun en vlucht naar huis

Na het ontbijt pakken we onze spullen en doen we nog een korte hike in de omgeving van ons hotel. Na de lunch zit onze trailrunvakantie in Madeira erop en gaan we naar de luchthaven en vliegen we naar huis. Jullie zullen Madeira niet snel vergeten!

DATA

19-23 juni 2023

GROEP

6 plaatsen vrij

PRIJS

1.295 euro / pp

Inbegrepen in de reis:

  • Vlucht h/t van Brussel naar Funchal/Madeira
  • Verblijf in hotel op basis van 2 personen (single beds) inclussief ontbijt
  • Vervoer met minibus
  • Begeleiding van ervaren Nederlandstalige gids
  • Alle hikes en trailruns
  • Dagtrip op dag 3
  • BTW

Niet inbegrepen:

  • Lunch/Avondeten
  • Persoonlijke uitgaven (drank, snacks, sportvoeding…)
  • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Info en boekingen via Beyond Borders

Heb je nog vragen over deze trailrunvakantie in Madeira? Stuur ons gerust een bericht met al je vragen