Madeira Trailrunvakantie

trailrunvakantie in Madeira

Onze 5 daagse trailrunvakantie in Madeira is samengesteld om zoveel mogelijk van het eiland te ontdekken. Een trailrunreis in relaxte sfeer met de natuur voorop! Trailen, hiken, zwemmen, lekker eten en genieten van de zon. Het zit er allemaal in.

Het Portugese eiland Madeira is de laatste jaren uitgegroeid tot een Mekka voor trailrunners. Madeira ligt midden in de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Afrika. Het staat bekend als het bloemeneiland en heeft het ideale klimaat het hele jaar door. Madeira is amper 55 km lang en 22 km breed. Het ruige bergachtige landschap leent zich perfect om te traillopen. Neem daarbij de prachtige vergezichten, kliffen, jungle, bossen, stranden en de azuurblauwe zee en je hebt de perfecte combo voor een avontuurlijke en sportieve trailrunvakantie. Madeira staat ook bekend om zijn vele Levadas. Dit zijn aangelegde waterkanalen die zich een weg naar beneden kronkelen doorheen de bossen en bergen. Uitermate geschikt om al lopend moeillijker bereikbaar terein te ontdekken.  Madeira staat natuurlijk ook bekend voor de Madeira Ultra Trail en de Sky Races die er ieder jaar plaats vinden. Kortom, een niet te missen bestemming als trailrunner.

Buiten het trailrunnen en hiken bezoeken we ook de mooiste viewpoints en stranden waar we in de oceaan kunnen duiken. We gaan ook een zonsopgang en ondergang bewonderen vanop unieke locaties!

VOOR WIE

Deze trailrunvakantie in Madeira is voor de fervente trailloper. Je moet over een goede loopconditie beschikken. De afstanden zijn niet extreem groot maar we begeven ons op single tracks en soms rotsachtige paden. Hierdoor zijn we soms langer onderweg en wordt er af en toe gehiked in plaats van gelopen. Ervaring in de bergen is sterk aangeraden. Er zitten flink wat hoogtemeters in en het tempo gaat niet hoog liggen. We houden de groep samen en lopen tegen een tempo van gemiddeld 7:30/km – 8:00/km. Het is mogelijk dat de planning wijzigt door omstandigheden waaronder het weer. Flexibiliteit is dus een must.

De groep bestaat uit maximum 8 deelnemers. We houden het graag bij een homogene kleine groep om de ervaring voor iedereen leuker te maken. Ons verplaatsen naar de verschillende locaties doen we met een minibus en we verblijven in een hotel waarbij het ontbijt inbegrepen is. We delen de kamers met 2 personen. Een prive kamer is mogelijk op aanvraag en aan een meerprijs (naargelang beschikbaarheid).

Dag 1: Vlucht naar Madeira + Trailrun naar Pico do Furado

Afstand: 9 km

Hoogtemeters: 500 m

Naargelang de aankomsttijd op Madeira gaan we ofwel eerst naar ons verblijf of we gaan onmiddelijk een korte trail doen op het schiereiland Sao Lorenzo op 20 minuten van de luchthaven. Dit is het meest oostelijke punt van Madeira. We lopen naar Pico Do Furado. Verwacht je aan steile kliffen en een adembenemend zicht over het Schiereiland. Hier kan je ook de noord- en de zuidkust van Madeira tegelijkertijd spotten. Na onze trail keren we terug naar ons verblijf waar we na of voor het avondeten nog de tijd hebben om eventueel een korte hike te doen.

Trailrunvakantie in Madeira

Trailrunvakantie in Madeira

Dag 2: Trailrun Porto Da Cruz – Vereda Do Lorano

Afstand: 19km

Hoogtemeters: 1000 m

Verada do Lorana is een uitdagend pad dat langs de kliffen van de Noordkust van Madeira loopt. Beeld je hoge kliffen in boven de oceaan met een backdrop van hoge bergen en bossen. Je waant je bijna in Jurassic Park. Dit is een van de mooiste coastal hikes van het eiland. We vertrekken in het stadje Porto Da Cruz en banen ons een weg over Levada Canical en dalen dan af naar de noordkust. Deze trail is “maar” 19 km maar de hoogtemeters en het technische terrein gaan ons toch wel even zoet houden. De rest van de dag kunnen we zelf invullen. Er zijn voldoende opties en deze bespreken we ter plaatse.

Dag 3: Trailrun Caldeirao Verde

Afstand: 13km

Hoogtemeters: 260 m

Into the jungle! In de voormiddag doen we een rustige trailloop met weinig hoogtemeters. Deze trail is heen en terug. We lopen over een smalle levada met prachtige views en steile kliffen. Je waant je hier in de diepste regenwoud. Het keerpunt van deze loop is een oude vulkaankrater met een metershoge waterval. Een unieke trail die je niet snel zal vergeten!

Na de lunch trekken we erop uit om Madeira te verkennen. We gaan zwemmen in de zee en stoppen bij een paar viewpoints. Een bezoek aan Funchal behoort ook tot de mogelijkheden. Als het weer meezit pikken we nog een mooie zonsondergang mee om de dag af te sluiten.

Dag 4: Top of Madeira Trailrun

Afstand: 26-30km

Hoogtemeters: 1900-2200 m

Vandaag staat een uitdagende trail op de planning. Maar onze inspanningen zullen beloond worden met adembenemende views over Madeira. We lopen naar de top van het eiland langs prachtige paden. Het pad gaat vaak steil omhoog en er zijn weinig vlakke stukken, We gaan ofwel omhoog of omlaag. We wisselen het trailen af met hiken.  Uiteindelijk bereiken we Pico Ruvio. Met zijn 1862 meter het hoogste punt van Madeira. Deze trailrun is de highlight van deze trip. Een unieke uitdaging als je van traillopen houdt!

Trailrunvakantie in Madeira

Trailrunvakantie in Madeira

Dag 5: Korte hike en vlucht naar huis

Na het ontbijt pakken we onze spullen en doen we nog een korte hike. Na de lunch zit onze trailrunvakantie in Madeira erop en gaan we naar de luchthaven en vliegen we naar huis. Jullie zullen Madeira niet snel vergeten!

DATA

2025 –
DATA BEKEND EIND 2024

GROEP

MAXIMUM 8 PLAATSEN

PRIJS

/

Inbegrepen in de reis:

  • Vlucht h/t van Amsterdam naar Funchal/Madeira
  • Verblijf in hotel op basis van 2 personen (single beds) inclussief ontbijt
  • Vervoer met minibus
  • Begeleiding van ervaren Nederlandstalige gids
  • Alle trailruns, hikes en dagtrips
  • BTW

Niet inbegrepen:

  • Lunch/Avondeten ( +- 100/150 euro)
  • Persoonlijke uitgaven (drank, snacks, sportvoeding…)
  • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Voor boekingen werkt Running Wild samen met Beyond Borders. Beyond Borders is een gevestigde waarde in de avontuurlijke reiswereld waar wij met het volste vertrouwen mee samenwerken. Je kan deze reis boeken op hun website.

Heb je nog vragen over deze trailrunvakantie in Madeira? Stuur ons gerust een bericht met al je vragen