SCOTLAND TRAIL TOUR

Trailrunvakantie in Schotland

Schotland is een waar paradijs voor de outdoorliefhebber. Ruige gebergten, uitgestrekte moerassen en honderden meren (lochs) en rivieren. Je kan er naar hartenlust hiken en trailen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens deze trailrunvakantie in Schotland verkennen we 3 prachtige streken in dit fantastische land. Glen Affric, Glencoe en het mytische Isle of Skye. Glen Affric  en Glencoe staan bekend als de mooiste valleien van Schotland. Isle of Skye wordt gedomineerd door ruwe bergtoppen en hoge kliffen en we passeren enkele unieke rotsformaties, stranden en baaien tijdens ons trailavontuur op dit eiland in de Hebriden.

We wisselen het trailen of met sightseeing, enkele leuke hikes en een kayaktocht bij The Great Glenn. Bij goed weer en voor wie er zin heeft beklimmen we de Ben Nevis. Met zijn 1345 meter hoogte de hoogste bergtop in de UK.

De groep bestaat uit maximum 7 deelnemers. We houden het graag bij een homogene kleine groep om de ervaring voor iedereen leuker te maken. We verplaatsen ons naar de verschillende locaties met een minibus en we verblijven in hostels waarbij we met maximum 4 personen op een kamer liggen. Een privekamer is mogelijk op aanvraag  aan een meerprijs en bij voldoende beschikbaarheid (dit is niet altijd mogelijk).

Eten is niet inbegrepen maar we hebben de mogelijkheid om ons eigen potje te koken in de keuken van het hostel. Op regelmatige tijdstipen stoppen we in een supermarkt om onze aankopen te doen.  De laatste avond gaan we gezellig uiteten in Inverness.

VOOR WIE

Deze trailrunvakantie in Schotland is voor de fervente trailloper. De afstanden zijn niet groot maar we begeven ons op single tracks en soms rotsachtige paden. Hierdoor zijn we soms langer onderweg en wordt er af en toe gehiked in plaats van gelopen. Ervaring in de bergen is mooi meegenomen. Hoogtemeters gaan we zeker niet ontwijken en het tempo gaat niet hoog liggen. We houden de groep samen en lopen tegen een tempo van gemiddeld 7:30/km – 8:00/km. Het weer in Schotland in mei kan alle kanten uit. Dus je moet zeker wat regen en wind kunnen verdragen en hier ook de juiste kledij voor hebben. Het weer bepaald deze hele reis. De planning kan hier dus ook door veranderen. Flexibiliteit is dus een must! Voor de rest is het heerlijk genieten van de prachtige ongerepte natuur en wildernis.

Dag 1: Aankomst Inverness en transport naar Drumnadrochit

Na aankomst op de luchthaven rijden we naar Drumnadrochit waar eerst in ons hostel inchecken. Drumnadrochit is een klein dorpje met ongeveer 1200 inwoners. Het ligt aan de rand van het wereldbekende Loch Ness en zal onze basis zijn voor de trailrun in Glen Affric. Naargelang ons aankomstuur hebben we nog tijd om de buurt te verkennen.

Scotland Trail Tour

Dag 2: Trailrun Glen Affric + sightseeing

We rijden met ons busje naar de poort van Glen Affric. Hier beginnen we aan een prachtige trailrun rond het Loch Affric. We lopen over single tracks en bredere paden. Op het einde van de vallei is er de mogelijkheid om nog wat verder door te lopen langs de River Affric als we nog wat meer kilometers willen maken. Ook is er de optie om een kleine top te beklimmen om een birds-eye-view te krijgen over het meer. Dit bespreken we allemaal samen ter plaatse. Na het lopen keren we terug naar Drumnadrochit om te lunchen en de namiddag is vrij te besteden. Je kan naar Loch Ness Wandelen om Nessie proberen te spotten of Urquhart Castle bezoeken op wandelafstand van het centrum.

Afstand: 18,5 km
Hoogtemeters: 322m

Trailrunvakantie in Schotland

Dag 3: Beklimming Ben Nevis en transport naar Isle of Skye

Afstand: 13 km

Hoogtemeters: 1332 meter

Bij goed weer beklimmen we vandaag de Ben Nevis. We beginnen van bijna op zeeniveau en klimmen de 1332 meter naar de top. Dit is geen walk in the park maar de beloning op de top is een adembenemend zicht op het hoogste topje van de UK en van onze trailrunvakantie in Schotland. De liefhebbers kunnen de afdaling heerlijk naar beneden trailen.

Voor degene wat het iets rustiger aan willen doen is er een alternatieve wandeling die je zelfstandig kan doen over de West Highland Way. Bij slecht weer bespreken we samen een leuk alternatief.

Na de hike springen we in ons busje richting Isle of Skye waar we tegen de avond aankomen. Na ons avondeten staat er een welverdiende nachtrust op ons te wachten.

Scotland Trail Tour

Trailrunvakantie in Schotland

Dag 4: Rustdag en verkenning Isle of Skye

Vandaag doen we het rustig aan. We nemen de tijd voor ons ontbijt en verkennen de buurt van ons hostel in de voormiddag. Na de lunch trekken we erop uit om Isle of Skye te ontdekken. We nemen een kijkje bij enkele unieke rotsformaties waaronder The Old Man of Storr and The Quiraing. Er zijn nog meerdere leuke plekken om te bezoeken waaronder The Fairy Pools (neem je zwemkledij mee) en het noordelijkste puntje van Isle of Skye bij de kliffen van Rubha Hunnish. Je zal merken dat Isle of Skye een van de mooiste eilanden van Schotland is.

Scotland Trail Tour

Trailrunvakantie in Schotland

Dag 5: Trailrun Isle of Skye

Afstand: 24 km

Hoogtemeters: 816 meter

We vertrekken vanop een parking in de buurt van het dorpje Elgol. Ons doel is Camusanary Bay en Loch Coruisk, een van de mooiste stranden en meren op Isle of Skye. Het terrein is zeer afwisselend met soms bredere paden en dan weer rotspartijden, single tracks en beklimmingen. Bij Loch Coruisk waan je je in the middle of nowhere omgeven door hoge bergtoppen. Sommige stukken zullen we hiken.

Er is ook de optie om rond Loch Coruisk te hiken/trailen. Dit is ongeveer 4 kilometer extra. Dit bespreken we ter plaatse in groep.

Na een uitdagende dag rijden we richting Glencoe. De verblijfplaats voor ons volgende trailavontuur.

Scotland Trail Tour

Trailrunvakantie in Schotland

Dag 6: Kayak Great Glen & vrije namiddag

Om de benen wat te laten rusten staat er in de voormiddag een kayaktocht gepland in The Great Glen en The Caledonian Canal. We passeren enkele leuke sites zoals de ruines van Invergarry Castle en The Well of Seven Heads.

Na de lunch gaan we terug naar Glen Coe waar je de namiddag vrij te besteden hebt. Je kan rusten, hiken of rennen. Vanuit het hostel vertrekken meerdere wandelpadden. Gewoon doen waar je zin in hebt!

Scotland Trail Tour

Dag 7: Trailrun Glencoe

Afstand: 15,5 km

Hoogtemeters: 611 meter

In de vroege ochtend trekken we erop uit voor een trail waarbij we van de ene vallei naar de andere lopen rondom een bergketen. Qua hoogtemeters valt het goed mee maar het terrein bestaat vooral uit rotsachtige single tracks. We gaan toch een voormiddagje zoet zijn met het spelen in de bergen. Een waardige afsluiter van een mooie fantastische week in de natuur.

Er is ook de optie om een top te beklimmen. Dit is ongeveer 2 km en 300 hoogtemeters extra. Dit bespreken we ter plekke naargelang de weersomstandigheden en de goesting.

Na ons avontuur springen we in onze van richting Inverness waar we de tijd hebben om te chillen en de stad te verkennen. We gaan ook uiteten vanavond in een leuk restaurant. En voor de liefhebbers kunnen we afsluiten in een typische Schotse pub. Een leuk einde aan een prachtig avontuur!

Trailrunvakantie in Schotland

Dag 8: Vlucht naar huis

Vandaag zit onze trailrunvakantie in Schotland er helaas op. We gaan weer richting de luchthaven en vliegen naar huis.

DATA

16 – 23 mei 2023

GROEP

VOLZET

KOSTPRIJS

1.450 euro / pp

Inbegrepen in de reis:

  • Heen- en terug vlucht van Brussel naar Inverness 
  • Verblijf in hostels op kamers van 4
  • Vervoer met minibus
  • Begeleiding van ervaren Nederlandstalige gids
  • Alle hikes en trailruns
  • Kayaktocht + materiaal
  • BTW

Niet inbegrepen:

  • Eten +/- €200
  • Persoonlijke uitgaven (drank, snacks, sportvoeding,…)
  • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Info en boekingen via Beyond Borders

Heb je nog vragen over deze trailrunvakantie in Schotland? Stuur ons gerust een bericht met al je vragen