FAROER EILANDEN TRAILRUNVAKANTIE

Faroer Eilanden trailrunvakantie

De Faeröer  zijn een relatief onbekende groep van 18 eilanden gelegen tussen Noorwegen en IJsland in de Atlantische Oceaan. De eilanden behoren tot Denemarken maar zijn autonoom. In het Deens betekent  Færøerne zoveel als “Schapeneilanden”. Die naam hebben ze niet gestolen, want er leven bijna twee keer zoveel schapen als mensen! Het Faeröer landschap wordt gedomineerd door rotsachtige bergen en hoge kliffen die recht omhoog uit de oceaan rijzen. Ongerepte, wilde natuur op zijn best. Door de zilte lucht, de sterke winden en de grazende schapen, krijgen bomen hier weinig kans om te groeien. Groene grasvelden, uitgestrekte weides en moerassen vind je hier wel in overvloed. 

Haar prachtige natuur en  ontelbare paadjes maken de Faeröer een ideale trailrunlocatie, met oneindig veel mogelijkheden om off the beaten track te gaan.  Tijdens deze trailrunvakantie naar de Faroer Eilanden, wisselen we het lopen af met dagtrips naar adembenemende locaties waar we bijzondere vogels – zoals de excentrieke papegaaiduikers – kunnen spotten. Ook staat er een kajaktrip op de planning, waarbij we één van de bekendste en grootste meren van de Faeröer gaan verkennen. Ben je een ervaren trailrunner en hou je van ruige natuur? Dan is deze  reis een absolute aanrader! De loopafstanden tijdens deze reis blijven beperkt, al zullen de hoogtemeters zeker voor de nodige uitdaging zorgen!

VOOR WIE?

Ervaring met traillopen is een must maar je moet geen ultrarunner of extreme atleet zijn.  De afstanden zijn niet gigantisch (maximum 28km voor de langste run ) maar verwacht je aan flink wat hoogtemeters (1500m – 2000m voor de langste run) Je moet toch al op zijn minst ervaring hebben met trails tussen de 15km en 25km met hoogtemeters. Ervaring in de bergen is aangeraden. Het zijn geen rustige single tracks maar eerder rotsachtige bodem met keien en soms verlaten we zelfs het begane pad. Het tempo ligt niet hoog en we gaan er geen wedstrijd van maken. We proberen de groep zoveel mogelijk samen te houden. We gaan vooral genieten en leuke dagen in de natuur doorbrengen.

Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Twijfel dan niet en schrijf je in!

Dag 1: Aankomst Vagar

Bij aankomst op de luchthaven springen we in onze mini-van en rijden we richting Gotugjogv. Als we na het inchecken nog tijd hebben dan doen we nog een korte wandeling in de buurt van ons verblijf.

We verblijven in Loghouse. Dit is een volledig appartement/huis dat ter onzer beschikking staat.

Faroer Eilanden trailrunvakantie

Dag 2: Trailrun Tjornuvik – Saksun – Tjornuvik / Kayaken

Afstand: 17km
Hoogtemeters: 1380m

Na het ontbijt gaan we richting Tjornuvik voor onze eerste trailrun. Tjornuvik is een uniek dorpje gelegen in een prachtige baai met een zwart strand. Van hieruit lopen  we over de bergpas richting Saksun, nog zo een mooi dorpje in een diepe vallei. Saksun staat bekend om zijn kleine kerk met een dak van gras. We steken het uitgestrekte gebergte over naar Haldorsvik vanwaar we weer terug naar Tjornuvik lopen. Het is een relatief korte maar pittige trailrun met 2 steile beklimmingen.

Na de lunch laten we de benen wat rusten en gaan we kayaken op Leitisvatn. Op het einde van het meer tuimelt de 30 meter hoge waterval Bøsdalafossur de oceaan in en heb je na een korte wandeling een adembenemend zicht op het meer hoog boven op de klif.

We verblijven in Loghouse

Faroer Eilanden trailrunvakantie

Faroer Eilanden trailrunvakantie

Faroer Eilanden trailrunvakantie Kayak

Faroer Eilanden trailrunvakantie Saksun

Dag 3: Trailrun Gasadalur – Sorvagur

Afstand: 28km
Hoogtemeters: 1800m – 2000m

Vandaag gaan we op pad voor het hoogtepunt van deze trailrunvakantie naar de Faroer Eilanden. Er zitten flink wat hoogtemeters in omdat we over verschillende kliffen heen lopen. We nemen rustig de tijd om te genieten van het uitzicht en we lopen aan een aangenaam tempo zodat iedereen kan volgen.  Het lopen wordt afgewisseld met hiken op de moeilijkere stukken.

We rijden naar Sorvagur met ons busje vanwaar we  een korte rit met het openbaar vervoer nemen naar het dorpje Gasadalur (Goose Landing) met de bekende waterval die over de kliffen naar beneden dondert. Van hieruit lopen we richting de hoogste bergen op het eiland Vagar (722m) naar Slaettanes. Dit is een verlaten, afgelegen dorpje dat enkel via wandelpaden bereikbaar is. We passeren hoge kliffen en uitgestrekte landschappen over de oceaan. Hier voel je je echt op het einde van de wereld.  Vanuit Slaettanes lopen we weer richting ons busje. De route zal zo ongeveer 28 km zijn met hoogtemeters tussen de 1800m en 2000m. Hier zijn we toch wel enkele uren mee zoet.

Na onze trail rijden we terug richting Gotugjogv. De rest van de dag nemen we de tijd om uit te rusten.

We verblijven in Loghouse.

Faroer Eilanden trailrunvakantie Gasadalur

Faroer Eilanden trailrunvakantie Slaetaness

Dag 4: Uitstap naar Mykines-eiland

Mykines eiland is het meest westelijk gelegen eiland van de 18 eilanden van de Faroer. Het is een bekende plaats voor liefhebbers van zeevogels en je kan er onder andere papegaaiduikers, jan van genten en stormvogels spotten. Het is een fantastisch zicht om deze dieren langs de kliffen te zien scheren. De wind waait over het gras en de golven van de oceaan beuken in op de rotsen beneden. Op het einde staat de vuurtoren Holmur als baken voor de schepen die langs de Faroer passeren.

We bereiken het eiland per boot en spenderen er een paar uur om het al wandelend te verkennen.

We verblijven in Hotel Klaksvik in Klaksvik

Faroer Eilanden trailrunvakantie Mykines

Faroer Eilanden trailrunvakantie Puffin

Dag 5: Trailrun Trølanes – Kallur / Klaksvik

Afstand: 8km
Hoogtemeters: 841m

of

Afstand: 15km
Hoogtemeters: 1900m

Vandaag nemen we de ferry naar het eiland Kalsoy met een van de meest iconische views op de Faroer Eilanden. De Kallur vuurtoren ligt tussen torenhoge kliffen en het uitzicht is echt adembenemend.

We vertrekken voor onze trailrun vanuit Trollanes. Hier eindigt de weg. We lopen richting de Kallur vuurtoren over smalle paadjes waarbij we de oceaan aan beide kanten kunnen zien liggen. Met wat geluk spotten we ook papegaaiduikers en andere zeevogels.

Als we Kalsoy verlaten stoppen we ook even in Klaksvik.

We verblijven in Hotel Klaksvik in Klaksvik

Faroer Eilanden trailrunvakantie Kallur

Dag 6: Dagtrip naar Vestmanna Bird Cliffs / Torshavn

In de voormiddag gaan we op een 2 uur durende boottocht langs de kustlijn van de Faroer en passeren we de wereldbekende Vestmanna Bird Cliffs die 600 meter loodrecht de hoogte inschieten vanuit de oceaan. Deze kliffen worden bewoond door verschillende vogelsoorten waaronder papegaaiduikers en stormvogels. Je kijkt omhoog naar duizelingwekkend hoge kliffen. Een unieke belevenis!

Na de lunch hebben we de tijd om Torshavn te verkennen. Dit is de kleinste hoofdstad ter wereld met een leuke haven en unieke houten gebouwen.

We verblijven in Hotel Djuurhuus in Torshavn.

Faroer Eilanden trailrunvakantie Vestmanna

Faroer Eilanden trailrunvakantie Torshavn

Dag 7: Vlucht naar huis

Na onze laatste nacht in ons hotel in Gjov gaan we weer richting de luchthaven onze trailrunvakantie naar de Faroer Eilanden er helaas op. Jullie zullen deze eilanden niet snel vergeten!

TRAILLOPEN OP DE FAROER EILANDEN

Vermits het terrein zeer bergachtig is en we soms off-trail gaan op de plaatsen die dit toelaten zal het lopen regelmatig afgewisseld worden met hiken/wandelen. Het blijft natuurlijk wel een loopvakantie dus we gaan proberen om zoveel als mogelijk te rennen. Hoogtemeters gaan we zeker niet kunnen ontwijken. Verwacht je aan steile beklimmingen en afdalingen.

De  planning ligt niet 100% vast. Het weer op de Faroer Eilanden bepaalt alles. Het kan soms zeer stormachtig of regenachtig zijn en dan kunnen bepaalde activiteiten gewijzigd worden of in uitzonderlijke gevallen geannuleerd. De gids heeft veel ervaring in de regio en zal voor de trails die jullie gaan lopen steeds een alternatief voorzien moesten de omstandigheden dit nodig achten. Flexibiliteit is dus een must tijdens deze reis. Het wordt sowieso een fantastische, actieve reis in een unieke omgeving.

ACCOMMODATIE

De eerste 3 nachten verblijven we in Loghouse. Dit is een volledig uitgerust appartement/huis dat ter onzer beschikking staat. We slapen in kamers met 2 aparte bedden. We kunnen gebruik maken van de keuken. Op aanvraag kan er ook een sauna/en hottub voorzien worden. Dit is niet inbegrepen in de prijs. Na je boeking kan je ons nog laten weten of je interesse hebt in de sauna/hottub en dan maken we een reservatie.

In Klaksvik verblijven we 2 nachten in Hotel Klaksvik. Hier slapen jullie per 2 op een twin kamer in aparte bedden.

In Torshavn verblijven we in Hotel Djuurhuus. Hier slapen jullie per 2 op een twin kamer in aparte bedden.

ETEN

Het ontbijt en avondeten is inbegrepen in de prijs.

Tijdens ons verblijf in Loghouse, de eerste 3 nachten voorzien we zelf ons ontbijt. We stoppen hiervoor bij een supermarkt om inkopen te doen, We kunnen ons eigen avondeten maken of ergens in een restaurant gaan eten.

Tijdens ons verblijf in Gjogv en Torshavn is het ontbijt inbegrepen. Voor het avondeten gaan we naar een restaurant of eten we in het hotel.

Data

1-7 juli 2024

Groep

Maximum 8 deelnemers
Nog 4 plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek

Prijs

2.395 euro pp

Inbegrepen in deze reis:

 • Vlucht h/t vanuit Amsterdam naar Sorvagur
 • Alle transport (ferry, huur busje)
 • Alle overnachtingen (Het verblijf is in hotels/appartement gebaseerd op twin kamers)
 • Ontbijt & diner inbegrepen
 • Kayaktrip op Leitisvatn
 • Alle dagtrips/activiteiten zoals vermeld in de planning
 • Begeleiding bij trail runs, hikes en activiteiten
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • BTW

Niet inbegrepen in deze reis:

 • Lunch (kan gekocht worden in winkels/restaurants ter plaatse & extra snacks (extra koolhydraten: energy bars, gels, …)
 • Eventuele lokale hiking fees. Ter plekke in cash te betalen
 • Lokale bus
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken bij de diners
 • Annulatie- en bergverzekering

Voor boekingen werkt Running Wild samen met Beyond Borders. Beyond Borders is een gevestigde waarde in de avontuurlijke reiswereld waar wij met het volste vertrouwen mee samenwerken. Je kan deze reis boeken op hun website.

Voor ideeën wat je precies moet meenemen op deze Lapland Trailrunvakantie kan je terecht op de de website van

Heb je nog vragen over deze Trailrunvakantie op de Faroer Eilanden? Stuur gerust een berichtje!